Previous Next

Rólunk

Társaságunk egy dinamikus, régóta összeszokott csapatot képez, mely a kompozit ipar széles tartományában dolgozik. Kollegáink többségével több mint egy évtizede dolgozunk együtt, akik között kiváló kompozit és tervező  mérnökök  valamint szakmájukban elismert és keresett laminátorok, technikusok, hegesztők, fényezők vannak. Szorosan együttműködünk CNC megmunkáló üzemekkel, valamint elektronikai komponenseket tervező vállalkozásokkal is, hogy megrendelőinknek a legszélesebbkörű szolgáltatásokat tudjuk nyújtani. Partnereink között több külföldi ügyfelünk is van. Jelentős számú sikeres technológia transzfert végeztünk az elmúlt években. A jelenleg kb. 2000 m2-es üzemcsarnok - ahol a munka folyik- a legkülönfélébb kompozit technológia megvalósítására alkalmas. Tevékenységi körünkhöz kapcsolódóan megrendelői igény szerint repülőgép engedélyeztetését (pl. Yuneec E-430 elektromos repülőgép típusengedély) illetve repülőgép részének tervezését is végeztünk.

Szolgáltatásaink

Ősminta készítés

Az elképzeléstől a mintáig, vagy módosításáig bármit! A legtöbb kompozit alkatrész készítésének megelőző fázisa az ősminta készítés. Ez a gyártandó alkatrész 1:1 arányú mintája, mely formájában pontosan, anyagában azonban eltér tőle. Amennyiben a termékről pontos 3D CAD modell áll rendelkezésre ez a fázis elhagyható, de nem minden esetben. Sokszor szerencsés ha előzőleg elkészül az ősminta, ellenőrizhető minden csatlakozó méret, felületi kialakítás. A szerszámhoz szükséges osztósíkok is az ősmintára kerülnek fel. Készítettünk már ősmintát meglévő termék átalakításából, vagy teljesen új, CNC megmunkáló-központon kialakított MDF, PU hab, vagy más szintetikus hab alapanyagból. A méretnek csak a fantázia szab határt. A jelenleg elkészített legnagyobb ősminta 9 méteres volt, de szívesen vállalkozunk akár ennél nagyobbra is.

Kompozit sablon készítés

Minden kompozit alkatrész gyártás elengedhetetlen eleme a sablon, mely a formát, ill. esetlegesen pozíciókat ad a terméknek. Nagyon sok, különféle alapanyagú sablont készítettünk már. Jellemzően alumínium, poliészter, vinilészter, ill. epoxi sablonokat gyártunk, de gyors prototípus gyártásnál dolgoztunk már direkt mart PU hab, vagy MDF sablonba is. Mindig figyelembe vesszük a megrendelő igényeit, ahol a pontosság, a nagy sorozat, vagy éppen csak egy prototípus elkészítése az igény. A gyártási idő akár csak néhány nap is lehet. A sablonjaink tervezése során figyelembe vesszük a technológia elvárásokat, azaz hogy kézi lamináláshoz, vagy esetleg vákuum infúzióhoz kell e megfeleljen. Ezek a kialakítások jellemzően bonyolíthatják, megnehezíthetik a sablonok elkészítését, de a termék gyártása során viszont jelentősen felgyorsíthatják a gyártási folyamatokat.

Kompozit alkatrész gyártás

Egy kompozit alkatrész gyártásának legnagyobb előnye a megválasztható anyagok és technológiák sokszínűségében rejlik. A szálerősítésű alapanyagok száma szinte felsorolhatatlan. Jellemzően üvegszál, és szénszál alapanyagokat használunk, de ezeket is különböző fajlagos szövet, ill. paplan súllyal, valamint eltérő szövési mintával. A kitöltő mátrix gyanták fajtái is rendkívül nagy szabadságot adnak, különböző áron, eltérő műszaki tartalommal. Minden esetben a termék gyártásával, ill. attól elvárt műszaki paraméterek figyelembevételével alakítjuk ki a megfelelő rétegrendet, és alapanyagokat. Természetesen amennyiben ismert, és elvárt rétegrenddel, alapanyagokkal rendelkező termékről van szó, követjük a gyártói eljárásokat. Az egyszerű kézi laminálástól a prepreg-autokláv eljárásokig bármit tudunk alkalmazni, ahogy azt az igény megköveteli. Részletesebben a Technológia menüpontban olvashat róluk.

Prototípus gyártás

Az elmúlt évek során nem csak kompozit sablonok, vagy alkatrészeket terveztünk, gyártottunk, hanem komplex feladatokat is elvégeztünk. A kollégáink között kompozit mérnök, szerszámkészítő lakatos, minősített hegesztő, műszerész, technikusok vannak. Több kísérleti, vagy ultrakönnyű repülőgép kompozit sárkány, kormányrendszer, futómű fő-elemeit terveztük, gyártottuk le, de szintén teljes tervezési és kivitelezési munkákat végeztünk dronokon, elektromos járműveken is. Komplex elektronikák kidolgozását is végeztünk BLDC motor vezérlő elektronikák, vagy akkumulátor felügyeleti rendszereknél. A hajótól a repülőig mindenhol kipróbáltuk magunkat, több tucat sikeres projektet tudhatunk magunkénak. Együttműködő partnereink között több híres európai egyetem is található, ill. beszállítók az ipar szinte minden területéről.

Termékeink

E-Cobra

2016-ban kezdtük el egyik legkomplexebb kísérleti autónk fejlesztését. A cél, egy teljesen elektromos meghajtású, szinte minden elemében saját tervezésű komponenseket tartalmazó sportkocsi volt. Az autó jelenleg végső tesztfázisában van, reméljük hamarosan új termékként jelenhetünk meg vele a piacon. Főbb paraméterei csak felsorolás szintjén: Acél önhordó alváz, állítható magasságú futómű, szabályozott csillapítási karakterisztika. Állítható futómű paraméterek. Kompozit karosszéria, mely lehet üvegszál, vagy szénszál erősítésű, Többféle meghajtás, állandó elsőkerék meghajtás sebességváltó nélkül, és/vagy hátsókerék meghajtás 5 fokozatú automata vagy szekvenciális válltással. Összteljesítmény 100 kW-tól 400 kW-ig. Üres súly (akkumulátorral) 680 kg. Gyorsulás 0-100 km/h-ig 3,6 sec. Hatótáv 250 km, de extra akkumulátorral, vagy benzin üzemű range-extenderrel növelhető. Jelenleg a jármű angol IVA, vagy amerikai rendszámmal közlekedhet. Kit autó, vagy egyedi építésű autó engedéllyel közlekedhet. A futómű, a karosszéria, és a teljes járművezérlő rendszer saját fejlesztésű.

Westfalia lószállító utánfutók

2016 óta vagyunk a Westfalia utánfutók kompozit elemeinek fejlesztési partnerei, ill. beszállítói. A feladatunk egy meglévő modell, a JUPITER XL frissítése, új gyanta befecskendezéses eljárással történő gyártása, korszerűbb konstrukció, és könnyebb súly kialakítása volt. Az általunk gyártott utánfutó elemek lényegesen stabilabb komponenseket tartalmaznak mint a korábbi szálszórással történő eljárás. Ezzel a tiszta, állandó és magas minőségi elvárásoknak is megfelelő eljárással mintegy 100 kg súlyt csökkentettünk. Több új elemet terveztünk hozzá, mely révén esztétikusabb, könnyebben kezelhető konstrukciót hoztunk létre. Az utánfutók festett, ill. gélezett kivitelben kaphatók. Az új módszereknek köszönhetően 3-4 naponta tudunk egy teljes utánfutót gyártani, összehasonlításképpen az előző kb. 2 hetes gyártási időkkel azonos szerszámok mellett. A Westfalia utánfutók jelenleg a piac leginnovatívabb termékeinek számítanak.

Bogányi zongora

70 nap alatt készítettük el ennek a csodálatos formájú zongorának a szerszámait, és első darabját. Ezt követően 10 naponta adtunk át zongoratesteket. Nagy kihívas volt a rendkívül rövid határidő, valamint az, hogy a teljes kompozit technológiát is ennyi idő alatt kellett kialakítani. Nagyon jó példa ez a zongora arra is hogy mennyire szépen lehet kialakítani egy konzervatív hangszert kompozit anyagokkal úgy hogy az mind formailag, mind szilárdságilag, és mind akusztikailag is megfeleljen az elvárásoknak. Ez a zongora jelenlega világon a legnagyobb. Büszkék vagyunk rá hogy részt vehettünk benne.

Kompozit utánfutó felépítmény

Saját beruházású termékfejlesztésünk. A célunk, egy korszerű kompozit felépítmény család kialakítása volt, amely súlyában és árában versenyképes a ponyva takarókkal. Az elemek lapra szerelve kaphatóak különböző méretekben, így sokféle méretű és funkciójú zárt utánfutó alakítható ki. A súlya csak 7 kg/m2, mivel szendvicsszerkezetet készítünk. Zárható, tetszőleges számú ajtó alakítható ki, tökéletesen vízzáró, és mérsékelten hőszigetelt. Az összeépítést két fő néhány óra alatt kényelmesen elvégezheti. Az elemek UV álló színes gél-bevonattal rendelkeznek, szükség esetén elemekként cserélhetők. A felfelé nyíló ajtók súlyát gázteleszkópok tartják. Mindegyik ajtó három ponton záródik, és egy kulccsal zárhatók. A termék sorozatgyártását megkezdtük.

Repülők

Az elmúlt években több repülőgép tervezési, fejlesztési programban vettünk részt. Komplex munkánk volt a YUNEEC E-430 elektromos ultrakönnyű repülőgép kompozit alkatrészeinek újra tervezése, és gyártása, valamint engedélyezése. Az így elkészült modell elsők között kapott típusengedélyt kétszemélyes ultrakönnyű repülőként. Több Laser Acro műrepülőgép "retrofit" szárnyát gyártottunk, melyek régen fából készültek. Az álltalunk gyártott kompozit szárny 30 kilógrammal könnyebb és közel duplája az orsózó sebessége. Az így átépített gépek újra az élvonalba kerültek, és jelentős sikereket értek el. Szintén folyamatosan átépítjük, módosítjuk Besenyei Péter műrepülő világbajnok repülőjét, valamint megépítettük és engedélyeztük a "testvérét" ami Breitling színeket visel. Szintén több drón projectben vettünk részt a tervezéstől a teljes kompozit munkákig. A megfelelő kompozit sárkányszerkezetnek köszönhetően jelentősen jobb repülési tulajdonságaik vannak versenytársaikhoz képest.

Üvegszál erősítéses beton (GRC)

Két évnyi fejlesztő munka eredménye révén sikerült egy új, üvegszál erősísétes betonrendszert kialakítani, mellyel akár 7 mm vastag beton elemeket tudunk készíteni. Előnyei a kis szerkezeti súly, nagy fajlagos szilárdság, UV stabil színezek, időjárás, fagyálló elemek. Elsőként dolgoztunk ki egy kültéri elemes konyharendszert. Részletesebben a www.fornax-kitchen.com weboldalon olvashat. Természetesen ez az alapanyag rengeteg más, főleg építőipari alkalmazásra is megfelel. Kiváló épület burkolatokat, díszítőelemeket lehet gyártani belőle, mely hosszú élettartamú, és gondozásmentes. A finom szerkezetének köszönhetően a legkisebb formai vonalakat is képes lekövetni, ezért megdöbbentően élethűek a fa mintázatú panelek. Az üvegszál a szilárdságon túl a repedésmentességet is garantálja, így teljesen ellenáll a fagynak is. 

Technológia

Prepreg

A "Prepreg" olyan előre impregnált kompozit alapanyag ahol az erősítőanyag ill. a mátrixgyanta üzemi körülmények között lesznek "összedolgozva" impregnálva az erősítő anyagot. Mivel a gyanta minden szükséges komponenst tartalmaz, ezért az alapanyagot hűtve kell tárolni, a kötés magas hőmérsékletem történik meg. Előnyei: a nagy gyártási biztonság, hiszen nem a dolgozón múlik a gyanta keverése ill. impregnálása. Egyenletes súly, és eldolgozás. Könnyű a szövetet vágni, szép illesztések valósíthatók meg vele. Ezen előnyök miatt főleg magas minőségű, és mechanikai paraméterű alkatrészek gyártásánál alkalmazható ill. ahol a szövet struktúra később is látható lesz. További súlycsökkentésre "autokláv" révén lehet jutni, mivel ott a rétegeket a légköri nyomásnál nagyobb nyomással nyomjuk össze, ezáltal kisebb mennyiségű gyanta is elegendő. Mi elsősorban repülőgép, drón alkatrészeket, ill. esztétikus karbon elemeket készítünk ezzel a módszerrel, alapanyaggal.

Resin Infusion, vagy gyanta impregnálás

Nagyméretű, komplex alkatrészek gyártásánál a gyanták kötési ideje komoly gondokat okoz. A prepreg kiválóan alkalmas hosszú laminálási idejű munkákhoz, de ahol az ár kiemelten fontos, más megoldást kell találni. A gyanta infúzió előnye, hogy a szerszámba minden erősítőanyagot, maganyagot, fém inzerteket, vezetékeket be tudunk helyezni, majd a vákuum alá helyezett termékbe bevezetjük az előre bekevert gyantát, ahol az a levegő kiszorítása után a teret kitölti, impregnálja a szövetet majd kiköt. Szinte korlátlan méretű és összetettségű alkatrészek gyárthatók így biztonságosan. Ezzel a módszerrel gyártjuk többek között a Westfalia utánfutókat, az E-Cobrát, ill. a Bogányi zongorát is. Kisebb méretű, egyszerűbb alkatrészekből egy szerszámmal, egy műszakban akár 9 db termék is készíthető. Olcsó, kiváló minőségű megoldás sorozatgyártás esetén. Nagy szabadságot ad a választható különféle gyanták terén is.

Wet Layup, vagy nedves laminálás

Az egyik legrégibb, és talán az egyik legegyszerűbb technológia. Mivel azonban főleg az emberi ügyességen alapul, ezért sorozatgyártás esetén a legkockázatosabb. Viszont számtalan olyan alkalmazás van ahol elégethetetlen, úgymint elemek összeépítése, egyszerűbb, kisebb alkatrészek gyártása. Gyors és költséghatékony megoldás, szinte az összes létező erősítő anyag ill. gyanta felhasználható. Kombinálható vákuum leszívással, ill. autoklávval is, amely további minőségi javulást, ill. súlycsökkentést eredményez. A legtöbb szerszám is ezzel az eljárással készül, legyen az epoxi, vagy poliészter bázisú.

Galéria

Kapcsolat